اپلیش‌ها (اپلاینسهای مجازی) پویش داده نوین

اپلیش‌ها (اپلاینسهای مجازی) پویش داده نوین


شرکت پویش داده نوین به منظور پوشش دغدغه های زیرساختی و سازمانی کارفرمایان خود طیف وسیعی از اپلاینسهای مجازی را عرضه میکند.

اپلاینسهای مجازی فرآیند دسترسی به نیازمندیها را سریع و آسان می‌کنند و همچنین طیف وسیعی از امکانات را جهت رفع نیازمندیها در اختیار مدیر فناوری اطلاعات قرار می‌دهند.

مستند حاضر به معرفی اپلاینس های مجازی ارائه شده توسط شرکت پویش داده نوین و مزایای آنها می‌پردازد.

 

کلید واژه ها

اپلاینس های مجازی شرکت پویش داده نوین، پویش داده نوین.

 

دانلود مستند آشنایی با اپلیش‌ها

 

 

 

مقدمه

اپلاینس مجازی (Virtual Appliance) به معنای ارائه یک سرویس (مدیریت پروژه، Active Directory و ...) در قالب یک ماشین مجازی میباشد.

واژه اپلاینس (Appliance) از معادل آن در دنیای سخت افزار گرفته شده است: باکسها(سرورها)ی سخت افزاری که جهت ارائه محصول عرضه میشوند.

برپاسازی اپلاینسهای مجازی نسبت به روال جاری نصب و راه اندازی بسیار سریعتر و آسانتر هست. دلیل این موضوع انجام نصب و راه اندازی اولیه قبل از ارائه اپلاینس میباشد که متعاقبا فرآیند برپاسازی را بسیار سریع و آسان میکند. نصب یک اپلاینس به مانند انتقال دیسکهای یک ماشین مجازی هست.

استفاده از اپلاینسهای مجازی پویش روشی ساده و کم هزینه جهت برآورده سازی نیازهای شبکه و سازمانی ادارات و شرکتها میباشد.

 

1 اپلاینس های شبکه و زیرساختی

1/1 سیستم مانیتورینگ شبکه


 

 سیستم‌های مانیتورینگ قابلیت نظارت بر تمام تجهیزات اکتیو شبکه‌های کامپیوتری از جمله انواع کامپیوترها، چاپگرهای تحت شبکه، UPSها، سوئیچها و روترها، حسگرهای دما و رطوبت، کارت خوانها، دوربین های مدار بسته و ... را دارند و با توجه به قابلیت‌ها و مولفه‌های حیاتی و عملیاتی هر سامانه تحت شبکه، امکان مونیتورینگ و نظارت بر کارکرد آن فراهم شده و وضعیت هریک توسط سیستمهای مانیتورینگ بررسی و گزارش می‌­گردد.

 


تصویر 1: سیستم مانیتورینگ شبکه



سیستمهای مانیتورینگ در لحظه وقوع خطا یا بحران می‌تواند به روشهای گوناگونی از جمله پیام کوتاه، ایمیل، پیجر و یا به صدا درآوردن آژیر خطر مسئول شبکه را مطلع نماید.

سیستمهای مورد استفاده توسط این شرکت قابلیت ارائه نمودار کارایی تجهیزات را داشته، به نحوی که مدیران شبکه می‌توانند از گلوگاههای شبکه خود در ساعات مختلف شبانه روز مطلع گردند. از جمله می­توان به نمودار لود سیستم (پروسه های فعال و یا منتظر) و یا نمودار ترافیک شبکه بر روی هر اینترفیس از سوئیچ های لایه اشاره کرد.

لازم به ذکر است که سیستم مانیتورینگ شبکه پویش داده نوین بر بستر سامانه PVM (اولین سامانه ایرانی مجازی سازی سرورها) ارائه می‌شود.

 

2/1 فایروال

PFsense فایروالی به منظور ایجاد یک ساختار امن،پایدار و حرفه ای با قابلیت های بسیار عالی در زمینه های فایروالینگ و مدیریت ارتباط شبکه می باشد. با استفاده از این فایروال ۱۰۰٪ نیازهای یک شبکه به UTM، با تمام قابلیت های محصولات مشابه گران قیمت برطرف می گردد. PFsense از دیگر اپلیشهای (اپلاینس مجازی) پویش داده نوین است که به درخواست کارفرما فعال می گردد.

 

 


تصویر 2: سامانه فایروال


قابلیت ها این نرم افزار عبارتند از:

· پایداری بالا و قدرت مثال زدنی در مدیریت شبکه

· استفاده از دیواره آتش قدرتمند PF که زیرمجموعه پروژه OpenBSD می باشد، امن ترین سیستم عامل دنیا می باشد.

· محیط کاربری بسیار ساده بر مبنای منوهای انتخابی به منظور راحتی استفاده و تنظیم برای کاربران غیر حرفه ای

· واسط کاربری تحت وب بسیار قوی برای اعمال مدیریت و گزارش گیری

· سرویس ها و بسته های سفارشی شده برای رسیدن به کیفیت و امنیت بهتر و سازگاری با یکدیگر

· رقیبی بسیار ارزان قیمت و قدرتمند برای نام های بزرگ در دنیای فناوری اطلاعات در دنیا مانند: Check Point, Cisco PIX, Cisco ASA, Juniper, Sonicwall, Netgear, Watchguard, Astaro

· پشتیبانی و قابلیت اجرا بر روی سخت افزارها و سیستم های مختلف

· بروزرسانی آسان سیستم

· ساختار کاربرپسند و بسیار راحت مدیریت نرم افزار

· امکان سفارشی سازی رول های مناسب در کلاس های مختلف

· مسیریابی قدرتمند و بهینه

· استفاده از ابزارهای حرفه ای و کارآمد مانیتورینگ و گزارش گیری

· دارا بودن سرویس های پر کاربرد IPSec ,PPTP ,L2TP ,OpenVPN

· مدیریت انتقال ترافیک بر روی چند ارتباط: failover و load balancing

· High Availability: پشتیبانی از بیش از یک سرویس دهنده، بیش از یک ارتباط WAN و بیش از یک ارتباط LAN

· پشتیبانی از سرویس های شبکه مانند: DHCP and relay ,DNS forwarding ,dynamic DNS ,SNMP, NTP server, Wake on LAN

· پشتیبانی از سرویسهای مدیریتی:  HostSpot ,ProxyServer ,RadiusServer ,CacheServer ,ReversProxy ,Filtering ,Traffic Management

 

لازم به ذکر است که اپلیش فایروال پویش داده نوین بر بستر سامانهPVM (اولین سامانه ایرانی مجازی سازی سرورها) ارائه می‌شود.

 

3/1 سامانه مدیریت موجودی (Inventory)

به روز نگه داشتن موجودی منابع سخت افزاری و نرم افزاری سازمان یکی از دغدغه های اصلی مدیران شبکه میباشد.

انبوه سیستم های کاربران در شبکه و تعدد نیازها باعث تنوع منابع موجود سخت افزاری و نرم افزاری در سازمان شده است که آگاهی داشتن نسبت به آن میتواند در برآوردن نیازهای جاری سازمان و همچنین برآورد نیازهای آینده بسیار مفید و مثمر ثمر باشد. همچنین مدیریت درخواستهای کاربران از جمله دغدغه های رایج در مدیریت شبکه های سازمانی میباشد.

 


تصویر 3: سامانه مدریت موجودی


شرکت پویش داده نوین با درک این مهم و به منظور رفع دغدغه کارفرمایان خود،نرم افزار متن باز glpiرا به صورت Appliance مجازی ارایه می نماید. شرکت پویش داده نوین دارای تجارب بسیار موفق در اجرای این نرم افزار در شبکه های سازمانی بزرگ میباشد.

این نرم افزار به عنوان یک نرم افزار مدیریت منابع سخت افزاری و نرم افزاری شناخته میشود که یک View کامل از وضعیت سازمان را در اختیار مدیر شبکه قرار میدهد.

نرم‌افزار glpi دارای دو بخش اصلی میباشد:

مدیریت دارایی ها

مدیریت پشتیبانی و ارائه سرویس

مدیریت دارایی ها شامل این موارد میباشد: رایانه ها. چاپگرها. تجهیزات شبکه. monitors, scanners, telephones .

نرم افزار دارای یک agent مخصوص هر سیستم عامل میباشد که اطلاعات سخت افزاری و نرم افزاری رایانه را به صورت خودکار ثبت و ضبط میکند. هر تغییر توسط کاربر در سخت افزار یا نرم افزار در این سیستم ثبت میشود.

در مدیریت پشتیبانی کاربران شبکه های بزرگ یا ثبت یک تیکت در نرم افزار مشکل خود را به مدیران شبکه مطرح کرده. مشکلات حل و به اطلاع کاربرخواهد رسید.

به این ترتیب ضمن جلوگیری از تماس های بی مورد با واحد پشتیبانی سازمان روال بررسی مشکلات به صورت منظم و مستند پیگیری خواهد شد.

این نرم افزار دارای بخش های دیگری از جمله مدیریت مجوزها هست. از دیگر امکانات این نرم افزار امکان تعریف کاربران با سطوح دسترسی مختلف برای استفاده از بخش های متنوع این نرم افزار میباشد.

 

4/1 Web Cache

 


تصویر 4: سامانه Web Cache


نرم افزار Web Cache (Squid) یکی از قابلیتهای فایروال و دیگر اپلاینس مجازی پویش (اپلیش) است که درصورت درخواست کارفرما فعال میشود. در ادامه این نرم افزار و برخی قابلیتهای آن مورد بررسی قرار گرفته است.

 

 معرفی Squid

اسکویید (Squid) یک پراکسی سرور) web cacheing ذخیره کننده وب) است که معمولا برای سرعت بخشیدن به صفحات وب و به اشتراک گذاشتن اینترنت در یک شبکه استفاده می شود و از پروتوکلهای SSL, FTP, HTTP در وب پشتیبانی می کند.

این قابلیت موجب استفاده بهینه از پهنای باند خطوط ارتباطی موجود و نیز افزایش کارایی و سرعت سرویس دهنده های وب میگردد.

 عملکرد Squid

Squid  واسطه ای است بین کامپیوترهای یک شبکه محلی و اینترنت.در اصل، اين سرويس كل ترافيك ورودي و خروجي اينترنت را بازرسي می کندامروزه يكي از بيشترين موارد استفاده Squid (به دليل بالا بودن قيمت اينترنت)در کشینگ پهنای باند مصرفی است.

این تکنیک تاثیر به سزایی در سرعت دیدن صفحات تکراری وب و یا ذخیره کردن مدیا داردSquid با هر بار باز شدن صفحات وب از طرف كاربران داخل شبكه، يك كپي از آن صفحه را براي خود نگه ميدارد. و در فراخوانی های بعدی بلافاصله اطلاعات درخواستي ذخيره شده در cache را به کاربر نمایش می دهد.

مزایای Squid

open source -1

proxy cache -2

Proxy 2-1

2-1-1ﺍﺳﻜﻦ ﻣﺤﺘﻮﺍﻱ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﺷﺪﻩ ﺍﺯ ﻭﺏ ﺟﻬﺖ ﻳﺎﻓﺘﻦ ﺑﺪ ﺍﻓﺰﺍﺭﻫﺎﻱ ﺍﺣﺘﻤﺎلی.

2-1-2- ﺍﻋﻤﺎل Policy های امنیتی(فایروالینگ)

2-1-3-ﻛﻨﺘﺮﻝ ﻣﺼﺮﻑ ﭘﻬﻨﺎﻱ ﺑﺎﻧﺪ ﻭ ﺗﺮﺍﻓﻴﻚ ﺍﻳﻨﺘﺮﻧﺘﻲ (delay pool)

2-1-4-اسكن محتواي خارج شده از شبكه

2-1-5- دور زدن محدوديت هاي منطقه اي

Caching- 2-2

2-2-1- کاهش هزینه های اینترنت (ﺻﺮﻓﻪ ﺟﻮﻳﻲ ﺩﺭ ﭘﻬﻨﺎﻱ ﺑﺎﻧﺪ)

2-2-2- ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺳﺮﻋﺖ اینترنت (با استفاده از cache )

2-2-3- دسترسی به محتوای offline (مثل فیلم هایی که یک بار دانلود شده اند یا مستندات)

3- پشتیبانی از http و ftp,SLL

4- گزارش گیری Full Logging

5-Accounting

 

5/1 اکتیو دایرکتوری

از سرویس های شرکت مایکروسافت برای مدیریت منابع شبکه است که بوسیله دامین کنترولر مدیریت می‌شود و در اساس یک کنترل کننده متمرکز شبکه است که برای سرویس‌دهنده‌های بر مبنای ویندوز سرور تهیه گردیده‌است. بدون اکتیو دایرکتوری مدیریت منابع نیازمند مدیریت تک‌به‌تک آن‌ها بصورت منفرد است، در حالی که توسط اکتیو دایرکتوری مدیریت منابع شبکه بصورت مجتمع صورت می‌گیرد. این نرم افزار طوری طراحی شده است که مسئولیت رسیدگی به تعداد زیادی عملیات خواندن و جستجو و همچنین تعداد قابل توجهی تغییرات و بروزرسانی‌های کوچک را به عهده دارد.

 


تصویر 5: سامانه اکتیو دایرکتوری



مشخصات یک اکتیودایرکتوری مناسب:

1-Centralization: اطلاعات را متمرکز می کند ،یعنی برای دسترسی به یک سری اطلاعات نیاز به جست و جوی در مکان های مختلف نباشد.

2-Scalability: وقتی امکانات شبکه زیاد میشود یا به عبارت دیگر AD بزرگ میشود باید بتواند با آن گسترش کنار بیاید و سرعت آن کاهش پیدا نکند همچنین مانند سابق پرسش ها را سریعا جواب دهد، مثلا یک چاپگر خاص کجا قرار دارد.

3- Standardization: بر اساس استانداردهای موجود دنیا تدوین شده باشد.

4- Extensible: پذیرای افزایش قابلیتها باشد.هر برنامه ای که به سیستم عامل اضافه میشود ،ممکن است بخواهد خودش به AD یک سری موضوعات و قابلیت ها اضافه و از آنها استفاده نماید در نتیجه AD باید پذیرای افزایش قابلیت ها باشد.

5- Seperation Of Physical Network: باید ساختار فیزیکی شبکه را از ساختار منطقی آن جدا کند و این هدف اصلی طراحی شبکه است ،چون لازم نیست کاربر بداند امکانات فیزیکی شبکه در کجا قرار دارد تا از آنها استفاده نماید.

6-Security: امنیت در ذخیره اطلاعات و همچنین دسترسی به اطلاعات باید در AD وجود داشته باشد .

 

6/1 اکانتینگ کاربران

یکی از نرم افزارهای مديريت و کنترل کاربران اينترنت، اينترانت مي باشد. اين نرم افزاربه صورت يکپارچه سرويس هاي Lan Accounting ، Wireless ، ADSL را کنترل مي کند.

قابليت هاي زیاد اين نرم افزار به مديران IT اين امکان را مي دهد که سياست هاي مديريتي خود در زمینه خدمات شبکه در قبال کاربران را به بهترين نحو پياده سازي واجرا نمايد. با استفاده از این نرم افزار می توان به راحتي با استفاده از ویژگی مديريت پهناي باند هميشه از پهناي باند خود بهترين روش مدیریت کنند.

 


تصویر 6: سامانه اکانتینگ کاربران


نرم افزار IBSng II یک اپلیش (اپلاینس مجازی) است و کاملا تحت Web مي باشد و گزارشات و نمودارهاي متنوع آن، مدیران را در هر چه بهتر نمودن و بهينه کردن سرويس ها يشان راهنمايي نمايد.استفاده بهينه از سيستم هاي امنيتي موجود در نرم افزار، امنيت بالائي را براي اين نرم افزار تضمين مي کند.IBSng قادر است کلیه نیازهای یک مدیر شبکه در زمینه های Accunting ,محدودیت کاربران را برآورده نماید. نرم افزار IBSng ، به نرم افزار opensource می باشد.

 

مزایای نرم افزار:

1 - مدیریت آسان کاربران

2 - ایجاد محدودیت کاربران در استفاده در پهنای باند بر حسب زمان و یا حجم مصرفی

3 - ایجاد محدودیت در زمان های دانلود و آپلود

4- عدم محدودیت در تعداد کاربران

5 - رابط کاربری تحت وب

6- پشتیبان گیری و بازیابی ساده از اطلاعات کاربران

7 - آرشیو کردن گزارشات باحجم زیاد، به صورت فایلTXT

8 - ارائه لیست سایت های بازدید شده توسط کاربران

9 - اعمال سیاست های مدیریت پهنای باند برای کاربران به صورت انفرادی یا گروهی

لازم به ذکر است که اپلیش اکانتینگ کاربران پویش داده نوین بر بستر سامانه PVM (اولین سامانه ایرانی مجازی سازی سرورها) ارائه می‌شود

 

7/1 WSUS

WSUS مخفف عبارت Windows Server Update Services میباشد. سرویس WSUS وظیفه دانلود، دریافت و نصب بروزرسانی های محصولات مایکروسافت در شبکه های بزرگ را به صورت متمرکز را به عهده دارد.

به عبارتی دیگر این سرویس اقدام به دریافت بروزرسانی های مورد نیاز نرم افزارهای مایکروسافت از جمله انواع سیستم عامل های ویندوز کرده و با ذخیره آنها در سرور محلی آنها را در اختیار کاربران می گذارد. مدیر شبکه با نصب و راه انداری این سرویس نرم افزارهایی که علاقه مند به دریافت بروزرسانی آنها میباشد را مشخص میکند. همچنین نوع بروزرسانی ها یا به عبارتی وصله ها (امنیتی - قابلیتهای جدید- سرویس پک ها) نیز توسط مدیر سیستم مشخص میشود

 


تصویر 7: سامانه WSUS



کاربران از طریق سرویس Windows Update و تغییراتی که مدیر شبکه روی آن انجام میدهد به جای مراجعه به اینترنت به سرور WSUS متصل شده و درخواست نصب بسته را اعلام میکند. استفاده از WSUS صرفه جویی قابل ملاحظه ای در پهنای باند اینترنت شبکه خواهد شد. همچنین امکان بررسی و مدیریت یکپارچه وصله ها ، در کل سیستم های ویندوزی سازمان فراهم میشود.

مزایای WSUS:

مدیریت آسان کلیه رایانه های متصل به شبکه برای بروز رسانی سیستم عامل

صرفه جویی در مصرف پهنای باند(دریافت یک نسخه و انتشار آن در کل سیستم های سازمان)

انتشار بروز رسانی های جدید بروی رایانه ها و سرورهای سازمان.

دریافت کلیه pach ها و سرویس پک های محصولات مایکروسافت و مدیریت آن بروی یک سرور.

دسترسی همیشگی به آخرین به روز رسانی های سیستم عامل بدون نیاز به اینترنت

افزایش سرعت در به روز رسانی سیستم عامل ها در تمام کلاینتها

افزایش ضریب امنیت شبکه با توجه به بروز رسانی سیستم عاملها

صرفه جوبی در زمان مدیر شبکه*

بروزرسانی خوکار نرم افزارهای مربوط به شرکت مایکروسافت.

 

لازم به ذکر است که اپلیش WSUS پویش داده نوین بر بستر سامانه PVM (اولین سامانه ایرانی مجازی سازی سرورها) ارائه می‌شود.

 

8/1 سامانه جامع Backup اطلاعات

 


تصویر 8: سامانه جامع Backup اطلاعات


سامانه جامع پشتیبان‌گیری / Backup اطلاعات یک سامانه جامع پشتیبان گیری در سطح سیستم عامل و پایگاه

داده میباشد. در این سامانه یک سرور اصلی به عنوان سرور backup نصب و راه انداری میشود.

مدیر شبکه اقدام به نصب و راه انداری نسخه کلاینت سامانه روی سرورهای شبکه خود میکند. سرور backup از طریق نسخه کلاینتی اطلاعاتی که مد نظر مدیر سیستم هست را بک آپ گیری و ذخیره می کند.

از جمله قابلیت های این سامانه میتوان موارد زیرا را نام برد:

  • پشتیبانی از انواع سیستم عامل ها GNU/Linux-FreeBSD-Windows

  • پشتیبان گیری از انواع روش های بک آپ گیری : Full, Differential, Incremental,Consolidation

  • پشتیبانی از Deduplication جهت کاهش فضای ذخیره سازی

  • امکان ذخیره بک اپ روی tape و auto-loader های مورد پشتیبانی

  • امکان پشتیبان گیری از دیتابیس های mysql,pgsqlو MS SQL

  • پشتیبانی از Volume Shadow Copy (VSS)

 

2 اپلاینس های سازمانی

2/1 Redmine مدیریت پروژه و فرآیندها

اپلیش ردماین، نرم افزار مدیریت پروژه و گزارشات پروژه تحت وب به زبان فارسی می‌باشد. این نرم افزار به کاربران اجازه می‌دهد کلیه فرایندهای کاری خود را در قالب پروژه و زیر پروژه تعریف و جهت اجرای فعالیت های شرکت آن را مدیریت کنند. این نرم افزار شامل یک تقویم و نمودار گانت برای کمک به نمایش تصویری از پروژه‌ها و برنامه ریزی فعالیت ها می‌باشد.

 


تصویر 9: ردماین



اپلیش ردماین یکی دیگر از اپلاینسهای مجازی (Virtual Appliance) شرکت پویش داده نوین است که به درخواست کارفرما راه‌اندازی و اجرا می گردد.

 

برای هر پروژه قابلیت های ذیل در نظر گرفته شده است :

  • در یک نگاه : زیر پروژه ها، اعضای پروژه، آمار تعداد فعالیت ها، دسته بندی آنها وکلیات آخرین اقدامات صورت گرفته پروژه را نشان می دهد؛

  • گزارش : آخرین گزارشات درج شده توسط اعضا را نشان می دهد؛

  • پیامد : لیستی از فعالیت های تعریف شده در پروژه را نشان می دهد؛

  • پیامد تازه : جهت تعریف فعالیت جدید در پروژه قرار داده شده است؛

  • گانت : گانت مربوط به کنترل پروژه را نمایش می دهد؛

  • گاهشمار : تقویم ماهیانه تخصیص فعالیت های پروژه را نشان می دهد؛

  • رویداد : اطلاعات خاص بدون زمان بندی مربوط به پروژه در این قسمت درج می شود؛

  • نوشتار : مکانی برای بایگانی فایلهای اتمام شده پروژه می باشد؛

  • ویکی : تعریف واژگان مربوط به پروژه در این قسمت درج می شود؛

  • انجمن : مکانی جهت تبادل نظر گروهی و ثبت نظرات و فایل های مربوطه می باشد؛

  • پیکر بندی: در این قسمت تعریف ویژگی های پروژه، اعضا و دسترسی ها صورت می گیرد.

 

برخی از ویژگی‌های اصلی ردماین عبارت است از:

  • امکان زمان نویسی پرسنل در تک تک فعالیت ها و جمع بندی زمان ها جهت اعلام زمان صرف شده پرسنل در بازه زمانی مشخص

  • حمایت از پروژه‌های چندگانه

می‌توان تمام پروژه‌های خود را با یک نمونه ردماین مدیریت کرد.
هر کاربر می‌تواند نقش متمایزی در هر یک از پروژه‌ها داشته باشد.
هر پروژه می‌تواند عمومی (قابل مشاهده توسط هر کسی) یا خصوصی (قابل مشاهده برای افراد خاصی) باشد.

  • پشتیبانی از پروژه‌های فرعی چندگانه

می‌توان قسمت‌هایی از پروژه را که از پروژه اصلی است به یکدیگر مرتبط کرد.

  • نمودار گانت و تقویم

نمودار گانت به صورت خودکار و تقویم بر اساس تاریخ شروع و پایان موضوع تعیین می‌شود.

  • امکان مستندسازی و مدیریت فایل‌ها

  • قابلیت زمانبندی و پیگیری آن

زمانبندی برای هر پروژه مشخص می‌شود.

گزارش ساده‌ای از زمان بر اساس کاربران، موضوع، طبقه‌بندی و یا فعالیت‌ها می‌تواند برای مشاهده فراهم کند.

منابع موجود را می‌توان به هر یک از پروژه‌های ردماین متصل کرد.

 

2/2 پرتال سازمانی لایفری

پرتال لایفری در سال 2000 توسط یک تیم خبره از مهندسان نرم‌افزار در جهان ایجاد گردید. این پرتال به صورت متن باز و با هدف توسعه سریع مبتنی بر انجمن‌های متن باز ارائه گردید.

 


تصویر 10: پرتال سازمانی لایفری


 شرکت ساین با توجه به نیاز بازار این پرتال را به عنوان بستر  پرتال سازمانی و سیستم مینی پرتال انتخاب نموده است. از جمله قابلیتهای این پرتال عبارت است از:

  • سازگار با تمامی دیتابیس‌ها و سیستم عامل‌ها

  • سیستم مجوز دهی به صورت فردی، گروهی و سلسله مراتبی

  • مقیاس پذیر، حمایت از بیش از 5.000 تراکنش هم‌روند (33.000 کاربر همزمان) در هر سرور

  • کارایی بالا، تست شده با 1.5 میلیون کاربر روزانه

  • پشتیبانی از 30 زبان، بسیار سریع و راحت

  • برنده جایزه رابط کاربری

 

2/3 پرتال دانشگاهی لایفری

پرتال دانشگاهی لایفری از دیگر اپلیشهای شرکت پویش داده نوین است. این پرتال علاوه بر امکانات پرتال لایفری، از امکانات اختصاصی جهت پوشش نیازهای دانشگاه های برتر کشور نیز برخوردار می باشد. مزایای این پرتال عبارتست از:

  •  مبتنی بر پرتال لایفری، رهبر پرتال های متن باز جهان

  •  پوشش دهنده نیازهای دانشگاه های برتر کشور در حوزه پرتال نظیر

  •  رابط کاربری ریسپانسیو

  •  مدیریت محتوای قدرتمند

  •  نمایش انواع فیلم، صوت، اخبار، یادداشت و ...

  •  توسعه پذیر با نیازهای جدید و ...

  • یکپارچه شده با سیستم های آموزش دانشگاهی درکشور نظیر گلستان

  • یکپارچه شده با سیستم های پژوهشی در کشور نظیر گلستان، عرش رایانه عمید و ....

  • یکپارچه شده با سیستم های Single Sign On و CAS جهت ورود یکباره اساتید و دانشجویان نظیر OpenLDAP و ....

  •  پوشش دهنده نیازهای دانشگاهی در حوزه شبکه های اجتماعی دانشجویان نظیر تالارگفتگو، وبلاگ،  ویکی و .…

تکنولوژی ها مورد استفاده در پرتال دانشگاهی لایفری به قرار ذیل است.

 


تصویر 11: پرتال دانشگاهی لایفری

 

  • مبتنی بر تکنولوژی J2EE
  • تولید شده در فرآیند توسعه RUP

  • برخوردار از معماری Service Oriented Architecture (SOA)

  • بهره گرفته از ابزار هایی چون Hibernate، Spring، JBoss، Struts، AJAX، JSF، JAAS، LDAP، Lucene، Log4j، Tiles و Jack Rabbit.

  • پشتیبانی از استاندارد ها و تکنیکهایی چون JSR 168، JSR 170، XPDL، XML-XSL، SOAP، RMI، WSRP، JMS، HQL، SSO و WSDL

  • برخورداری از Mail Server (IMAP)

  • پشتیبانی از زبانهای فارسی و انگلیسی.

  • توانایی ارائه Web Service

  • توانایی فعالیت موازی چند سرور به صورت Clustering

  • توانایی ارسال SMS از طریق SMS Gateway

 

  • 3 سخن پایانی

شرکت پویش داده نوین در سال 1384 توسط جمعی از متخصصین و مهندسین خلاق و جوان تأسیس گردیده و به شماره ثبت 7692 در اداره ثبت شرکتهای استان یزد به ثبت رسیده است. اهداف تاسیس این شرکت در پرتو اهداف و چشم‌انداز مشخص شده زیر می­باشند:

  • دستیابی به جایگاهی برتر و تأثیرگذار در عرصه صنعت نرم‌افزار

  • دستیابی به محصولی زیرساختی، استراتژیک و قابل رقابت در سطح کشوری و جهانی

  • تلاش در جهت کارآفرینی و ایجاد اشتغال

  • تلاش در جهت کاربردی نمودن قابلیت‌های فناوری اطلاعات در حوزه‌های مختلف کسب و کار

  • همکاری با مراکز پژوهشی و تحقیقاتی به منظور تبادل تجربیات و افزایش توان فنی

 

دانلود مستند آشنایی با اپلیش‌ها