راهنمای استفاده از SballBone

راهنمای استفاده از SballBone



چکیده

در این نوشتار سعی شده است به زبانی ساده، راهنمای استفاده از SballBone شرح داده شود. SballBone برنامه‌ای با رابط کاربری متنی می‌باشد که به منظور پیکربندی میزبان (server) جهت راه‌اندازی PVM طراحی و توسعه یافته است.

 

 

1 مقدمه

به منظور انجام تنظیمات اولیه میزبان (server) جهت راه اندازی PVM، رابط کاربری متنی به نام SballBone طراحی گردید. نام SballBone از دو کلمه‌ی فارسی بن (ریشه) و اسبال (خوشه) به معنای ریشه و پایه‌ی محیط cluster تشکیل شده است.

با ورود به SballBone پنجره‌ای همانند تصویرزیر نمایش داده می‌شود. در بالای پنجره‌، اطلاعات مختصری درباره‌ی SballBone آمده است. در مرکز پنجره، منوی اصلی را مشاهده می‌کنید و در پایین، متن راهنمای مختصری آمده است. با استفاده از کلید Tab می توانید هر یک از عناصر موجود در پنجره را انتخاب نمایید. جهت ورود به زیرمنوها، گزینه‌ی مورد نظر را انتخاب نموده و سپس با استفاده از کلید Tab دکمه‌ی Select را و در نهایت کلید Enter را فشار دهید و یا کلید Enter را برروی گزینه‌ی مورد نظر فشار دهید. با استفاده از دکمه‌ی Close می توانید از زیرمنو ویا محیط SballBone خارج شوید.


تصویر 1: پنجره‌ی اصلی ‌SballBone

2 اجرای SballBone

با login کردن با نام کاربری setup و کلمه‌ی عبور pdnsoft (کلمه‌ی عبور پیش فرض) SballBone اجرا می گردد و پنجره‌ی اصلی آن نمایش داده می‌شود.

 

3 وضعیت – Status

با ورود به این گزینه پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 2: پنجره‌ی وضعیت

4 سامانه – System

4.1 Date/Time

با ورود به این گزینه، پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 3: پنجره‌ی Date/Time

در کادر Date تاریخ جاری و در کادر Time زمان جاری میزبان نمایش داده می‌شود. پس از اصلاح تاریخ و زمان با فشردن دکمه‌ی Save تغییرات را ذخیره کنید و به منوی قبل بازگردید ویا با فشردن دکمه ی Cancel بدون ذخیره تغییرات به منوی قبل بازگردید.

 

4.2 Time Zone

با ورود به این گزینه، پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 4: پنجره‌ی Time Zone

از فهرست موجود منظقه‌ی زمانی (Time Zone) مناسب را انتخاب نمایید و با فشردن کلید Save تغییرات را ذخیره نمایید و به منوی قبل بازگردید ویا با فشردن دکمه‌ی Cancel بدون ذخیره تغییرات به منوی قبل بازگردید.

 

4.3 Backup Config

به منظور تهیه نسخه‌ی پشتیبان از فایل‌های پیکربندی و بانک اطلاعاتی PVM وارد این گزینه شوید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 5: پنجره‌ی Backup Config

آدرس IP، شماره Port، نام کاربری و کلمه‌ی عبور server جهت نگهداری نسخه‌ی پشتیبان را وارد نمایید. بظور پیش فرض پوشه‌های conf و db که حاوی فایل‌های پیکربندی و بانک اطلاعاتی VPM هستند در مسیر / ایجاد می‌شوند، در صورت تمایل به تغییر مسیر پیش فرض نسخه‌ی پشتیبان، در کادر Prefix مسیر مورد نظر را وارد نمایید. پس از تکمیل کادرها دکمه‌ی Backup را جهت آغاز عملیات پشتیبان‌گیری فشار دهید. در صورت موفقیت‌آمیز بودن عملیات، پنجره بطور خودکار بسته می‌شود، در غیراینصورت پیغام خطای مناسب نمایش داده می‌شود.

 

4.4 Restore Config

به منظور بازگردانی نسخه‌ی پشتیبان وارد این گزینه شوید. در این قسمت همانند بخش قبل عمل می‌کنیم با این تفاوت که کادر Prefix محل ذخیره نسخه‌ی پشتیبان (مسیر پیش فرض /) می‌باشد. پس از تکمیل کادرها دکمه‌ی Restore را به منظور بازگردانی نسخه‌ی پشتیبان فشار دهید. در صورت موفقیت‌آمیز بودن عملیات، پنجره بطور خودکار بسته می‌شود، در غیراین صورت پیغام خطای مناسب نمایش داده می‌شود.

 

4.5 View Logs

به منظور دیدن logهای میزبان، وارد این گزینه بشوید. ۱۰ log آخر نمایش داده می‌شوند و logهای جدید بطور خودکار نمایش داده می‌شوند. جهت خارج شدن از این محیط کلیدهای Ctrl-C را فشار دهید.

 

5 Reboot/Shut down

با ورود به این گزینه پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 6: پنجره‌ی Reboot/Shut down

به منظور reboot کردن میزبان دکمه‌ی Reboot و به منظور خاموش کردن میزبان دکمه‌ی Power Off را فشار دهید.

 

6 شبکه - Network

6.1 Host/Domain

با ورود به این گزینه، پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 7: پنجره‌ی Host/Domain

در کادرHost Name نام میزبان و در کادر Domain نام دامنه (در صورت نیاز) را وارد نمایید و دکمه‌ی Save را جهت ذخیره تغییرات و بازگشت به منوی قبل فشار دهید.. در صورتی که می‌خواهید بدون ذخیره تغییرات به منوی قبل بازگردید، دکمه‌ی Cancel را فشار دهید.

 

6.2 NTP Server

با ورود به این گزینه، پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 8: پنجره‌ی NTP Server

Network Time Protocol پروتکلی برای هماهنگ کردن ساعت سیستم‌های کامپیوتری می باشد. در کادرهای NTP Server می‌توانید URL ویا IP سرور مورد نظرتان را وارد نمایید.

 

6.3 Interfaces

با ورود به این گزینه، کارت‌های فیزیکی شبکه فهرست می‌گردند.

تصویر 9: پنجره‌ی Interfaces

همان‌گونه که در تصویر فوق مشاهده می‌نمایید، فهرست کارت‌های شبکه شامل چهار ستون است:

۱. ستون اول، کارت‌های شبکه‌ای که سامانه‌ی PVM از آن‌ها استفاده می‌کند را با علامت * نشان می‌دهد. سامانه‌ی PVM از این کارت‌ها به منظور ارتباطات شبکه‌ای ماشین‌های مجازی استفاده می‌کند.

۲. ستون دوم، نام منطقی اختصاص یافته به کارت‌های شبکه را نشان می‌دهد. در صورت عدم اختصاص نامی به کارت شبکه‌ای، نام نشان داده شده در ستون Device نشان داده می‌شود. به منظور ویرایش نام منطقی کارت شبکه‌، ابتدا توسط کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، کارت شبکه مورد نظر را انتخاب نموده و دکمه‌ی Change Name را بفشارید. پنجره‌ای همانند تصویر ریر نمایش داده می‌شود. متن موجود در کادر Name را ویرایش نموده و دکمه‌ی Save را جهت اعمال تغییرات و بازگشت به پنجره‌ی قبل فشار دهید.

تصویر 10: پنجره‌ی Change Name

۳. ستون سوم، نام کارت‌های شبکه را به گونه‌ای که در سیستم عامل نمایش داده می‌شود را نشان می‌دهد.

۴. آدرس MAC کارت‌های شبکه را نشان می‌دهد.

در پایان با فشردن دکمه‌ی Close تغییرات ذخیره و پنجره بسته می‌شود.

 

6.4 PVM Interface

رابط مدیریت به منظور تبادل اطلاعات cluster و اتصال رابط کاربری به سامانه‌ی PVM مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تصویر 11: پنجره‌ی PVM Interface

در کادر Interface با استفاده از کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، کارت شبکه‌ی مورد نظر را انتخاب نمایید. در کادر Netmask می‌توانید netmask را بصورت کامل (255٫255٫255٫0) ویا بصورت کوتاه (۲۴) وارد نمایید.

در پایان با فشردن دکمه‌ی Save تفییرات، ذخیره و پنجره بسته می‌شود.

 

6.5 PVM Management IP

در سامانه‌ی PVM از میان serverهای موجود در محیط cluster، یک server بعنوان master انتخاب می‌گردد. رابط کاربری PVM جهت اجرای دستورات نیاز به اتصال به master دارد. از آنجا که ممکن است master تغییر کند، بر روی رابط مدیریت، IP جدیدی جهت اتصال رابط کاربری PVM تعریف می‌شود که این IP توسط master بر روی رابط مدیریت تنظیم می‌گردد و با تفییر master این IP نیز جابجا می‌گردد، بدین صورت با تفییر master رابط کاربری PVM قادر به اجرای فرامین می‌باشد.

تصویر 12: پنجره‌ی PVM Management IP

همان‌گونه که در تصویر فوق مشاهده می‌نماییدرابط مدیریت بصورت خودکار انتخاب شده است و امکان تفییر آن وجود ندارد. پس از تکمیل کادرهای IP و Netmask دکمه‌ی Save را جهت ذخیره و خروج از پنجره فشار دهید.

 

7 PVM

7.1 Configure Cluster

تصویر 13: پنجره‌ی Configure Cluster

در کادر Name نامی را برای cluster وارد نمایید. توجه داشته باشید که این نام باید بر روی تمامی serverهای cluster یکسان باشد و در صورت وجود دو cluster نباید نام آن‌ها یکسان باشند.

در کادر Type با استفاده از کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، نوع cluster را انتخاب نمایید. به نکات زیر جهت تنظیم سایر موارد توجه نمایید:

 

7.1.1 نوع One

با فشردن دکمه‌ی Save مقدار Interface به رابط مدیریت و IP به IP مدیریت تنظیم و Two node غیرفعال می‌شود.

 

7.1.2 نوع Mirror

در کادر Interface با استفاده از کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، کارت شبکه‌‌ی Back2Back (کارت شبکه‌ای که با کابل بطور مستقیم به server دیگر متصل است) را انتخاب نمایید. از این کارت شبکه به منظور همسان سازی (Synchronization) دیسک serverها استفاده می‌شود.

در کادر IP، آدرس IP بهمراه Netmask کارت شبکه‌ی Back2Back را وارد نمایید.

با فشردن دکمه‌ی Two node، Save غیرفعال و تغییرات ذخیره می‌شود.

 

7.1.3 نوع Two Node

همانند نوع Mirror است با این تفاوت که Two node فعال می‌شود.

 

7.1.4 نوع Full

در صورتی که تعداد serverهای موجود در cluster دو عدد می‌باشد با گذاشتن علامت * (توسط کلید Space) در کنار Two node آن را فعال و در غیر اینصورت آن را غیرفعال نمایید.

با فشردن دکمه‌ی Save مقدار Interface به رابط مدیریت و IP به IP مدیریت تنظیم می‌شود.

 

7.2 Host Management

همان‌گونه که در تصویر مشاهده می‌نمایید، این پنجره از یک لیست جهت نمایش فهرست serverهای موجود در cluster و پنج دکمه که به ترتیب از چپ به راست عبارتند از: ۱. مشاهده فهرست Fence Deviceها و اضافه و حذف کردن آن‌ها، ۲. تفییر کلمه‌ی عبور،۳. اضافه کردن server به cluster و ۴. حذف server از cluster و ۵. ذخیره تغییرات و خروج از پنجره.

زمانی که برای اولین مرتبه وارد این پنجره‌ی می‌شوید اطلاعات میزبان بطور خودکار اضافه می‌شود.

تصویر 14: پنجره‌ی Host Management

7.2.1 دکمه‌ی Add

در زمان اضافه کردن server به server، cluster باید دارای شرایط زیر باشد:

۱. روشن باشد.

۲. PVM نصب شده باشد.

3. اتصالات شبکه‌ برقرار باشد.

4. با توجه به نوع cluster، آدرس IP بر روی کارت شبکه‌ی مربوطه تنظیم شده باشد (ادرس IP مدیریت برای انواع One و Full و آدرس IP کارت شبکه‌ی Back2Back برای انواع Mirror و Two Node)

  1. PVM اجرا نباشد.

    با فشردن دکمه‌ی Add پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 15: پنجره‌ی Add Node

در کادر ID عدد منحصربفردی را وارد نمایید.

IP و Netmask با توجه به نوع cluster وارد نمایید.

در صورتی که SSH Port به عددی غیر از ۲۲ تغییر کرده باشد، کادر Port را ویرایش نمایید.

در کادر Password کلمه‌ی عبور کاربر setup را وارد نمایید.

پس از تکمیل اطلاعات server، دکمه ی Add را بفشرید. در صورت بر قرار بودن شرایط، server مورد نظر به لیست اضافه می‌گردد.

تصویر 16: پنجره‌ی Host Management بعد ازاضافه کردن Host

7.2.2 دکمه‌ی Delete

در زمان حذف server از server، cluster باید دارای یکی از شرایط زیر را داشته باشد:

۱. خاموش باشد.

۲. متصل به شبکه نباشد.

۳. در صورتی که روشن است و ارتباط شبکه‌ای برقرار باشد، PVM اجرا نباشد.

ابتدا از لیست serverها با استفاده از کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، server مورد نظر را انتخاب کنید و دکمه‌ی Delete را با استفاده از کلید Tab انتخاب کنید و کلید Enter را فشار دهید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود، در صورت موافقت دکمه‌ی Yes را فشار دهید.

تصویر 17: پنجره‌ی حذف Host

در صورتی که کلمه‌ی عبور کاربر server، setup تفییر کرده باشد با پیغام زیر مواجه می‌شوید.

تصویر 18: پیغام خطای ناشی از تغییر کلمه‌ی عبور

در این زمان ابتدا باید کلمه‌ی عبور ذخیره شده در برنامه را ویرایش کرد، به منظور این کار به بخش بعد مراجعه نمایید.

 

7.2.3 دکمه‌ی Change Password

در صورتی که کلمه‌ی عبور کاربر server، setupی تفییر کرده باشد باید کلمه‌ی عبور server مربوطه در برنامه نیز به کلمه‌ی عبور جدید تفییر کند.

برای انجام این کار ابتدا از لیست، server مورد نظر را انتخاب نمایید و سپس دکمه‌ی Change Password را فشار دهید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود. کلمه‌ی عبور جدید را وارد نمایید و سپس دکمه‌ی Save را فشار دهید.

تصویر 19: پنجره‌ی Change Password

7.2.4 دکمه‌ی Fence Devices

پیش از پرداختن به این بخش ابتدا لازم است با چند اصلاح آشنا شویم:

  • Fencing - قطع ارتباط server از مکان ذخیره‌سازی مشترک (shared storage) را گویند. Fencing ورودی/خروجی (I/O) مکان ذخیره‌سازی مشترک را قطع می‌کند، در نتیجه موجب حصول اطمینان از یکپارچگی داده‌ها‌ می‌گردد.

  • Fence Device - دستگاهی است سخت‌افزاری که به منظور قطع ارتباط server از مکان ذخیره‌سازی مشترک استفاده می‌شود. این عمل به چند طریق می‌تواند صورت بگیرد: خاموش کردن server با استفاده از remote power switch، غیرفعال کردن ارتباط داده‌ای یا فراخوانی رزروهای SCSI 3 میزبان.

  • Fence Agent - برنامه‌ای نرم‌افزاری است که به Fence Device به منظور درخواست قطع ارتباط مکان ذخیره‌سازی مشترک server متصل می‌گردد.

    ابتدا از لیست serverها server مورد نظر را انتخاب نموده و دکمه‌ی Fence Devices را فشار دهید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 20: پنجره‌ی Fence Devices

  • اضافه کردن Fence Agent

در کادر Agent با استفاده از کلیدهای جهت‌نمای بالا و پایین، agent مناسب را انتخاب نمایید. در کادر IP، آدرس IP کارت شبکه‌ی iLO را وارد نمایید و سپس نام کاربری و کلمه‌ی عبور iLO را. در نهابت دکمه‌ی Add را فشار دهید.

تصویر 21: پنجره‌ی اضافه کردن Fence Agent

  • مشاهده‌ی جزییات Fence Agent

تصویر 22: پنجره‌ی Fence Devices بعد از اضافه شدن agent

همان‌گونه که در تصویر فوق مشاهده می‌نمایید نام کاربری و کلمه‌ی عبور Fence Agent در لیست وجود ندارد. به منظور مشاهده‌ی این اطلاعات ابتدا از لیست، agent مورد نظر را انتخاب نموده و سپس دکمه‌ی Details را فشار دهید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود که در آن می‌توانید تمامی اطلاعات مربوط به agent را مشاهده نمایید.

تصویر 23: پنجره‌ی مشاهده‌ی جزییات Fence Agent

  • حذف Fence Agent

ابتدا از لیست، agent مورد نظر را انتخاب نمایید، سپس دکمه‌ی Delete را فشار دهید تا پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود. در صورت موافقت دکمه‌ی Yes را فشار دهید.

تصویر 24: پنجره‌ی حذف Fence Agent

  • ذخیره تنظیمات

به منظور ذخیهر تنظیمات و خروج از پنجره، دکمه‌ی Close را فشار دهید.

 

7.3 Apply Configuration

به منظور اعمال تنظیمات بر روی تمامی serverهای موجود در cluster این گزینه را انتخاب نمایید. پس از لحظاتی پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود که گزارش مختصری از موفقیت ویا عدم موفقیت اعمال تنظیمات بر روی serverها را ارایه می‌دهد. به منظور مشاهده‌ی گزارش‌ها با جزییات بیشتر می‌توانید به بخش View Logs از گزینه‌ی Systems مراجعه نمایید.

تصویر 25: پنجره‌ی Apply Configuration

7.4 Start/Stop Service

همان‌گونه که در تصویر زیر مشاهده می‌نمایید در بالای پنجره، وضعیت PVM نمایش داده می‌شود. گذاشتن علامت * در قسمت Start automatically موجب می‌شود تا در زمان boot شدن PVM، server بطور خودکار اجرا گردد. با استفاده از دکمه‌های Start و Stop می‌توانید به ترتیب PVM را اجرا و متوقف کنید. با فشردن کلید Close تغییرات ذخیره و پنجره بسته می‌شود.

تصویر 26: پنجره‌ی Start/Stop Service

8 امنیت – Security

8.1 Users

8.1.1 نام کاربری admin

رابط کاربری PVM با نام کاربری admin به PVM متصل می‌گردد. در صورت تمایل به تغییر کلمه‌ی عبور این نام کاربری که بطور پیش فرض pdnsoft می‌باشد گزینه‌ی admin را انتخاب کنید، در پنجره‌ای که نمایش داده می‌شود کلمه‌ی عبور جدید را وارد نموده و در نهابت دکمه‌ی Save را فشار دهید.

 

8.1.2 نام کاربری setup

به منظور تغییر کلمه‌ی عبور نام کاربری setup گزینه‌ی setup را انتخاب نموده و در پنجره‌ای که نمایش داده می‌شود کلمه‌ی عبور جدید را وارد نمایید و دکمه‌ی Save را فشار دهید.

 

8.2 Remote Support

در صورت نیاز دسترسی تیم پشتیبانی شرکت پویش داده نوین به میزبان، ابتدا به میزبان را به شبکه‌ی internet متصل نمایید و دسترسی‌های Firewall را تنظیم نمایید. اکنون وارد این گزینه شوید. پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

تصویر 27: پنجره‌ی Remote Support

با تیم پشتیبانی شرکت پویش داده نوین تماس بگیرید و با توجه به راهنمایی‌های تیم پشتیبانی کادرها را تکمیل نمایید و دکمه‌ی Connect را فشار دهید. در صورت برقراری ارتباط پنجره‌ای همانند تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

به منظور قطع ارتباط دکمه‌ی Disconnect را فشار دهید.

تصویر 28: پنجره‌ی Port Forwarding

9 Shell

با ورورد به این گزینه، shellی محدود جهت اجرای دستورات در اختیار شما قرار می‌گیرد. به منظور خروج از این محیط فرمان exit را بنویسید و کلید Enter را فشار دهید ویا از کلیدهای Ctrl-C استفاده نمایید.

 

10 فرایند اضافه کردن server به cluster

۱. بر روی تمامی serverهای cluster با نام کاربری setup وارد شوید.

۲. گزینه‌ی Interfaces از Network Configuration را انتخاب نمایید.

۳. کارت‌های شبکه‌ی PVM را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که نام کارت‌های‌ انتخابی برای PVM باید در تمامی serverها یکسان باشد.

۴. بر روی یکی از serverها، واردگزینه‌ی Host Management از PVM Configuration شوید.

۵. Server را اضافه نمایید.

۶. دکمه‌ی Close را جهت ذخیره تغییرات و خروج از پنجره فشار دهید.

۷. بر روی گزینه‌ی Apply Configuration کلید Enter را فشار دهید.

در صورت موفقیت‌آمیز بودن تمامی موارد فوق server به cluster اضافه شده است.

 

11 فرایند حذف کردن server از cluster

۱. واردگزینه‌ی Host Management از PVM Configuration شوید.

۲. Server را حذف نمایید.

۳. دکمه‌ی Close را جهت ذخیره تغییرات و خروج از پنجره فشار دهید.

۴. بر روی گزینه‌ی Apply Configuration کلید Enter را فشار دهید.

در صورت موفقیت‌آمیز بودن عملیات فوق server از cluster حذف شده است.